Bijna wekelijks brengt WhatsApp nieuwe functies uit of kondigt ze aan. Vaak hebben die te maken met veiligheid en privacy, maar er zijn ook handige tips en trucs die wij je niet willen onthouden

 Megan van der Wagt, Bram Veldt en Rob Coenraads

Zoals iedereen wel weet, kun je met de populaire gratis app WhatsApp berichtjes, foto’s en filmpjes versturen. Bovendien kun je ook bellen met WhatsApp. Bijna elke week komt WhatsApp wel met een nieuwe functie of kondigt een nieuwe functie aan die je na verloop van tijd ook op jouw smartphone kunt installeren.
We schrijven op pcactive.nl ook regelmatig over tips die je wellicht nog niet weet, maar die er wel al enige tijd zijn. In dit artikel vind je een overzicht van nieuwe functies en handige tips en trucs.

1. WhatsApp beveiligt spraakberichten nog meer

WhatsApp is al een aantal jaren bezig met een extra privacylaag voor chats, foto’s en video’s. Zo heeft WhatsApp in 2021 de functie Eenmalige weergave gelanceerd en nu voegt WhatsApp dezelfde functie toe voor spraakberichten.
Volgens Whatsapp kun je dan veilig creditcardgegevens doorgeven of een surpriseparty plannen. Door het spraakbericht op eenmalige weergave te zetten, kan degene naar wie je het spraakbericht stuurt het eenmalig afspelen. Daarna is het bericht dus niet meer te openen.
Het inschakelen van de eenmalige weergave is eenvoudig. Bij Foto’s staat er een 1 aan de rechterkant van de tekstbalk. Eerst staat de ‘1’ in een cirkel waarin de helft heel is en de andere helft een stippellijntje is. 

WhatsApp spraakbericht 1 2

Wanneer je erop klikt voor de eenmalige weergave, wordt de cirkel van de 1 wit ingekleurd. Met spraakberichten werkt dit bijna hetzelfde. Bij het maken van een spraakbericht krijg je een opnamelijntje te zien.

WhatsApp spraakbericht 2 2

Tijdens het opnemen staat de tijd aan de linkerkant, maar zodra je de opname op pauze zet, staat de tijd aan de rechterkant. De verzendknop staat altijd rechts onderin. Boven de verzendknop staat het 1-tje. En net zoals bij de eenmalige weergave van foto’s, klik je op de 1 tot het bolletje wit is.

WhatsApp spraakbericht 3 2


2. Chatvergrendeling

Met de functie Chatvergrendeling kun je je meest persoonlijke gesprekken beschermen met een extra beveiligingslaag. Als je een chat vergrendelt, wordt deze uit het Postvak IN gehaald en in een eigen map geplaatst die alleen toegankelijk is met de pincode van je apparaat of biometrische gegevens, zoals een vingerafdruk of FaceID (gezichtsherkenning). De inhoud van die chat wordt ook automatisch verborgen in Meldingen.
Ga in WhatsApp naar de persoons- of groepsapp waarvoor je Chatvergrendeling wilt inschakelen. Tik bovenin op de balk met de naam van de persoon of groep, waarna een nieuw venster met meer gegevens van die persoon of groep verschijnen. Scrol vervolgens iets naar beneden tot je Chatvergrendeling ziet en tik hierop.
In het nieuwe venster Chatvergrendeling zie je onderaan de mogelijkheid staan om met apparaat verificatie (toegangscode voor je telefoon, vingerafdruk of Face ID) de chat te vergrendelen, in onderstaand voorbeeld met een vingerafdruk:

WhatsApp chatvergrendeling 2


3. Geheime code voor Chatvergrendeling

Bij de vorige tip schreven we al over het feit dat in 2023 WhatsApp met de functie Chatvergrendelingkwam om je te helpen met het beschermen van gevoelige gesprekken.
WhatsApp kwam in december 2023 met een geheime code als extra manier om die chats te beschermen en ze moeilijker vindbaar te maken als iemand toegang heeft tot de smartphone of als je een telefoon met iemand anders deelt. Met een geheime code kun je nu een uniek wachtwoord instellen om je vergrendelde chats te beschermen met een extra privacylaag. Dit is een ander wachtwoord dan wat je gebruikt om je telefoon te ontgrendelen. Je hebt de optie om de map Vergrendelde chats te verbergen in je chatlijst, zodat deze chats alleen gevonden kunnen worden door je geheime code in de zoekbalk te typen. Als dat niet bij je behoeften past, kun je ze ook gewoon weergeven in je chatlijst. Wanneer er een nieuwe chat is die je wilt vergrendelen, kun je nu lang drukken om deze te vergrendelen in plaats van naar de instellingen van de chat te gaan.
De optie voor een geheime chatvergrendeling werd dus vanaf eind 2023 uitgerold, maar zoals met veel nieuwe functies kan niet iedereen er meteen over beschikken. Wel komt deze geheime code de komende maanden voor iedereen beschikbaar


4. IP-adres beschermen tegen hackers

Bijna iedereen gebruikt WhatsApp om berichten of een leuke foto en/of video door te sturen. Dit WhatsApp-verkeer is heel goed beveiligd via de servers van Meta (moederbedrijf van WhatsApp), zodat anderen niet mee kunnen lezen met je berichten, ook Meta zelf niet. Er zijn echter ook genoeg mensen die WhatsApp gebruiken om te bellen en dit belverkeer via WhatsApp is minder goed beveiligd. WhatsApp verbindt je namelijk meteen door met degene met wie je belt en er wordt dus geen gebruikgemaakt van de servers van Meta. Dit heeft als voordeel dat er betere belkwaliteit en het is nog wel redelijk beveiligd, maar niet afdoende: gesprekspartners kunnen nog steeds je IP-adres verkrijgen. WhatsApp heeft daarom een nieuwe functie om gesprekken alsnog via de servers van Meta te versturen en zo je IP-adres beter te beschermen. In tip 2 en 3 lees je al hoe je met (een geheime code voor) de functie Chatvergrendeling je meest persoonlijke gesprekken beschermt met een extra beveiligingslaag.

WhatsApp biedt nog een nieuwe bescherming van je IP-adres aan om het verkrijgen van je gegevens veel moeilijker te maken. Dat stel je in via dit stappenplan:

  1. Zorg dat je de meest recente versie van WhatsApp hebt geïnstalleerd op je smartphone.
  2. Open WhatsApp en ga naar Instellingen door op de 3 verticale puntjes rechtsboven te klikken en daar op Instellingen te drukken.

Whatsapp IP bescherming 1 2

  1. Selecteer Privacyen vervolgens Geavanceerd:

Whatsapp IP bescherming 2 2

  1. Klik op Bescherm IP-adressen in gesprekkenom de functie aan te zetten:

Whatsapp IP bescherming 3 2

Als je nu via WhatsApp belt, wordt je gesprek via de servers van Meta gestuurd en je IP-adres is beveiligd.

Je IP-adres is een unieke code voor een apparaat die je verbindt met het internet, deze code wordt non-stop gedeeld met anderen als je bijvoorbeeld een website bezoekt of op een advertentie klikt. Hackers willen wel graag je IP-adres weten om bijvoorbeeld achter je locatie en/of inloggegevens te komen, of om je apparaat te hacken. Vaak hebben hackers het niet gemunt op de ‘gewone’ mensen, maar wanneer je gebeld wordt door een onbekend nummer, is het wel handig dat je IP-adres beschermd is. 


5. Spraakchats biedt voordelen

WhatsApp introduceerde ook eind 2023 de functie Spraakchats. Met deze functie kunnen groepsleden met elkaar praten, maar niet zoals je nu doet met een groepschat. Een Spraakchat is alleen mogelijk in WhatsApp groep-apps waaraan minimaal 33 leden en maximaal 128 mensen kunnen deelnemen. Met de spraakchats kun je met mensen in een WhatsApp-groepschat praten en kun je als groepslid ervoor kiezen om mee te doen of niet. De spraakchats zouden volgens WhatsApp een stuk minder storend zijn, aangezien deelnemers van een groepsapp alleen een pushmelding krijgen dat er een spraakchat begonnen is, in plaats van dat iedereen wordt gebeld. Tijdens zo’n spraakchat is het mogelijk om ook nog tekstberichten te sturen naar de groep.

Zo start je een spraakchat:

  1. Open de groepschat waarmee je een spraakchat zelf wilt starten of waarvoor je een pushmelding hebt gekregen.
  2. Tik rechtsboven in het scherm op dit symbool:
    Whatsapp Spraakchats icoon 2
  3. Tik op Spraakchat starten.

Zodra je de spraakchat start, ontvangen groepsleden een pushmelding om deel te nemen in plaats van een oproep. Onderaan het scherm kun je in een banner zien wie er deelneemt aan de spraakchat.
Overigens is deze functie alleen beschikbaar op je primaire apparaat. Groepsleden die niet in de spraakchat zitten, kunnen de profielen van degenen in de spraakchat zien via de chatheader en het tabblad Oproepen.
Spraakchats eindigen automatisch zodra iedereen de chat heeft verlaten. Ze eindigen ook als niemand zich gedurende 60 minuten bij de eerste of laatste persoon in de chat voegt.

 
6. WhatsApp ongelezen berichten zoeken

Soms ben je vergeten om op WhatsApp een bericht te lezen, misschien wel omdat je hem niet hebt gezien tussen al die berichten. Gelukkig is er een makkelijke manier om je chatlijst te filteren op ongelezen berichten.

Bijvoorbeeld: heb je net als ik elke dag wel minimaal 10 WhatsAppjes en soms op een dag wel 50? Dan kan het zomaar gebeuren dat je een keer een WhatsApp-bericht mist. Met het filter Ongelezen voor de chatlijst kun je snel al je ongelezen chats bekijken. Om te filteren op ongelezen chats, heb je een recente versie van WhatsApp op je apparaat nodig.

Whatsapp ongelezen berichten zoeken 2

Kijk hier hoe je op jouw toestel je ongelezen berichten kunt zoeken in Whatsapp.
In Android: tik op de zoekbalk en druk op Ongelezen. Om de filter uit te schakelen, tik op X of de delete-toets op je Android-toetsenbord.
Op iPhone: scrol omlaag in de lijst met chats om de zoekbalk te openen. Tik vervolgens op het filtersymbool. Tik nogmaals op het symbool om de filter uit te schakelen.
Op Web en Desktop: klik op het filtersymbool aan de rechterkant van de zoekbalk. Klik nogmaals op het symbool om de filter uit te schakelen.
Op de WhatsApp Business-app voor Web: klik op het filtersymbool aan de rechterkant van de zoekbalk en daarna op Ongelezen chats. Klik nogmaals op het symbool om de filter uit te schakelen.
Overigens is deze functie niet beschikbaar voor WhatsApp Business voor iPhone.


7. WhatsApp back-ups gaan meetellen voor Google Drive

Als je een Google-account aanmaakt, krijg je een Gmail-adres en je krijgt gratis 15 GB aan online opslag in Google Drive. In Google Drive kun je bijvoorbeeld je foto’s kwijt die in Google Foto’s staan. Ook de back-ups van WhatsApp worden op de Google Drive opgeslagen, maar vallen niet onder de 15GB opslag: Android-gebruikers hebben dus de afgelopen jaren ‘gratis opslag’ gekregen. Google meldde echter eind 2023 dat WhatsApp-back-ups begin 2024 van je opslag af zal gaan.
Wanneer je door de 15 GB heen bent, zul je geen back-ups van WhatsApp meer kunnen maken. Daarom raadt Google aan om oude bestanden te verwijderen. Vanaf het moment dat deze verandering ingaat, krijg je een maand van tevoren een waarschuwing, zodat je genoeg tijd hebt om je account op te schonen.
Voor sommige gebruikers betekent dit dat ze zullen moeten betalen voor extra cloudopslag bij Google.
De reden dat Google dit doet, is vermoedelijk het verkrijgen van meer Google One-abonnees. Het goedkoopste Google One-abonnement kostte eind 2023 € 1,99 per maand voor 100 GB. Ook biedt Google kortingsacties, waarbij je eind 2023 bijvoorbeeld voor de eerste drie maanden € 0,49 (i.p.v. € 1,99) betaalt voor 100 GB.
Zoals gezegd gaan back-ups van bijvoorbeeld je chatgeschiedenis in 2024 waarschijnlijk meetellen voor je opslaglimiet bij Google Drive. Mocht dit het geval zijn, dan lees je dat zo snel mogelijk pcactive.nl